Over ons

Wie zijn we?

Het Rariteitenkabinet is een jong Nijmeegse toneelgezelschap dat sinds 2016 actief is. De groep houdt zich bezig met hedendaagse thema’s, zoals de uitdagingen van het digitale tijdperk, vervreemding en een snel veranderende maatschappij. Het Rariteitenkabinet speelt reeds bestaande stukken, maar is ook bezig met het ontwikkelen van eigen repertoire. 

Het gezelschap bestaat uit een mix van ervaren en minder ervaren acteurs en maar liefst twee regisseurs, Joost van den Oever en Milou van den Berg, die beiden eerdere ervaringen hebben opgedaan bij andere groepen.

Binnen het toneelgezelschap staan rolverdieping en persoonlijke ontwikkeling staan centraal in het regieproces, waarbij de spelers worden uitgenodigd om actief mee te denken. Het is een zelfsturende groep, waarin iedereen bijdraagt aan de organisatie en meebeslist over de artistieke invulling van het toneeljaar. Daarnaast wordt er door de leden ook zelf vormgegeven aan het decor, de techniek, de kostuums en de PR. 

Historie

In maart 2017 bracht Het Rariteitenkabinet twee stukken van de Britse auteur Alan Ayckbourn op de planken. Ayckbourn is wereldwijd bekend om zijn komedies, die scherpe commentaren leveren op de populaire cultuur van de westerse middenklasse in een snel veranderende maatschappij. Gedurende zijn carrière verdiende Ayckbourn diverse onderscheidingen, waaronder de prestigieuze Laurence Olivier Special Award voor zijn gehele oeuvre in 2009.  

De tweedelige voorstelling die Het Rariteitenkabinet in maart heeft opvoerd, bestond uit de eenakters “Tussen de happen door” en “Praatje in het park” in een vertaling van Josephine Soer. Beide stukken zijn afkomstig uit Ayckbourns avondvullende programma “Verwarringen”. 

In mei 2019 is het Rariteitenkabinet een andere weg in geslagen. Ditmaal voerden zij een eigen geschreven stuk op, hetgeen mede door middel van de fantasie en input van de spelers tot stand kwam. “Pulse”, vertelt over de toekomst van het menselijke inlevingsvermogen wanneer social media, VR en AI een dominante invloed krijgen. Het stuk is tot stand gebracht door samenwerking van spelers met regie na een jaar vol verkennende gesprekken, improvisaties en veel eigen schrijfwerk.